Påsklovsaktiviteter

Påsklovet är lite lurigt i och med att det kan komma tidigt eller sent – vissa år är det fortfarande vinter och andra år nästan sommar. Här kommer lite tips på aktiviteter som går att göra på påsklovet oavsett!

1. Gå på bio!
Att gå på bio är alltid skoj och på påskloven är det många biografer som har speciella matiné-företställningar för alla som är lediga. Ring några kompisar och mys i biomörkret!

2. Anordna filmkväll
Bio är kul men det kan ju bli ganska dyrt, något som kan vara minst lika mysigt är att titta på film hemma! Välj ut någon eller några bra filmer, kanske några klassiker eller en trilogi, och fixa i ordning med popcorn, dricka, kuddar och filtar. Bättre blir det inte!

3. Gå på biblioteket
Om du inte redan har ett lånekort så är påsklovet ett fantastiskt tillfälle att skaffa det. På biblioteken kan du givetvis låna böcker men även e-böcker, dvder och cd-skivor. Oftast helt gratis eller väldigt billigt.

4. Lär dig något nytt

Varför inte ta påsklovsveckan till att lära dig något nytt? Det är ganska många dagar så om du bara bestämmer dig hinner du komma ganska långt. Du kanske alltid varit sugen på att lära dig ett språk, cykla på bakhjulet eller sticka? Nu har du chansen! Övertala en kompis och lär er tillsammans så kan ni stötta varandra. Behöver du inspiration? Besök www.365saker.se och www.365slojd.se

5. Fixa ett extrajobb eller sommarjobb
Många roliga saker är gratis men det finns ju även de som kostar pengar. Ett bra sätt att få lite mer pengar är att skaffa ett extrajobb eller sommarjobb och på påsklovet är det perfekt att ta tag i det. Enkla extrajobb kan vara att hjälpa din familj och grannar att klippa gräsmattan, laga punktering på cyklar, lämna på återvinningsstation och panta burkar.

6. Bowla
Att bowla är skoj! Om du inte har provat tidigare så är påsklovet perfekt, många bowlingbanor brukar hålla extra öppet på påsklovet och det finns även discobowling. Kolla vad som gäller med din bowlingbana.

7. Simma och bada
Att åka till simhallen är både kul och bra motion. Ta med matsäck och passa på att bada, simma och basta hela dagen tills du och dina kompisar ser ut som russin. På simhallen går det ju även att passa på att lära sig något nytt som att dyka, göra en volt eller simma ryggsim.

8. Spela golf
Att spela golf är svårt och dyrt tänker de flesta men det behöver det inte vara. De flesta golfbanor har så kallade driving rancher där vem som helst får slå iväg bollar för en mindre summa och det brukar alltid finnas klubbor att låna. Det brukar även finnas puttinggreener där man kan öva puttar och andra slag. Har du aldrig provat golf är påsklovet ett bra tillfälle – det är roligare än du tror.

9. Baka något gott
Att baka är både roligt, nyttigt (nåja), billigt och gott. Passa på att göra några storbak under påsklovet, du kanske till och med blir så bra att du kan sälja kakor och frallor till dina grannar och vips har du ett extrajobb!

10. Plantera något
När det är påsk är det ofta hög tid att börja plantera saker. Köp lite frön i närmsta affär och lite gamla krukor på någon second hand och sätt igång. Det är kul att se hur det växer och det blir alltid extra gott att laga mat på egna grönsaker. Har du möjlighet att odla mycket kan du ju även sälja till grannar och familj! Egen ruccola brukar vara mycket uppskattat!

5 påsklovsaktiviteter som inte kostar något (eller väldigt lite).

  1. Låna en bok på biblioteket.
  2. Se en gammal film som du inte sett på länge.
  3. Plocka fram cykeln och se till att däcken är pumpade och kedjan smörjd.
  4. Baka något gott och bjud någon du tycker om.
  5. Börja träna: Jogga, gör armhävningar, situps och knäböj.

För att söka vad det finns för påsklovsaktiviteter i din stad eller vart du vill åka osv. är det bara att skriva in nedan (ex. malmö, karlstad, borås, sveg):

Påsklovsaktiviteter i Göteborg

Om du inte gillar eller redan har gjort alla våra andra tips på påsklovsaktiveter så kommer här lite extra grejer att göra om du har påsklov i Göteborg:

– DIY står för Do It Yourself (Gör det själv) och om du besöker stenahallen på Göteborgs konstmuseum finns där massor av tips, aktiviteter och workshops. Läs mer på Göteborgs konstmuseums hemsida. Konstmuseumet ligger jämte Poseidon längst uppe på avenyn.

– Actionparken i Burgårdsparken bakom Bergakungen. Åk skateboard, BMX, inlines eller bara häng medan andra åker. I actionparken händer det alltid grejer.

– Botaniska trädgården har frivilligt inträde så har du inga pengar kan du ändå gå dit och titta på alla häftiga blommor och växter.

– Naturhistoriska museet har öppet hela veckan och har speciella aktiviteter som t.ex. äggblåsning och annat pussel.

– På Universeum kan du lära dig mer om dinosaurier och även bygga en egen i papp som du får ta med hem

– Påsklovshäng i Röda Stens verkstad: Bygg något av återvunnet eller upphittat material.

Påsklovsaktiviteter i Stockholm

– Skattjakt på Sjöhistoriska museet. Temat är spökskepp och du kan bygga ditt eget vrak om du vill. Skattjakt varje dag under hela påsklovet.
Upptäcksfärd på isbrytaren Sankt Erik.

– Tillverka en egen reflex eller vimpel på polismuseet.

– Skaparverkstad på Naturhistoriska Riksmuseet: Passa på att måla ett eget påskägg eller gör en tupp.

– Myntprägling på Kungliga myntkabinettet.